• U bevindt zich hier:
  • Home
  • Duurzaam bouwen

Duurzaam bouwen

Duurzaam bouwen is de toekomst. Door landelijke en lokale overheden wordt hier flink op in gezet. De al maar stijgende energielasten en de eindigheid van fossiele brandstoffen waaronder aardgas, dwingt ons tot het maken van keuzes. Energiezuinigheid wordt een steeds belangrijker en onmisbaar onderheel in het bouwen. Vooral de installatietechniek is zeer bepalend en is een niet onbelangrijk onderdeel in het bouwen van een woning volgens de nieuwste eisen. De woningen van Bouwbedrijf Postma zijn duurzaam en voldoen aan alle gestelde eisen. Bouwbedrijf Postma  heeft reeds diverse woningen gebouwd met een EPC van 0.5 of lager, ook RC waarden van 5.0 behoren tot de mogelijkheden. Door het toepassen van aardwarmte verbruikt u geen aardgas meer, ook kan de woning in zomer middels dit systeem worden gekoeld.

Hoe gaat boren van verticale lussen

Bekijk een reportage van Omroep Flevo over ecologisch bouwen

  

Werking-pomp

Warmtepompen

Een warmtepomp in combinatie met een Lage Temperatuur Verwarmingssysteem is de ideale oplossing voor zowel verwarming als koeling en biedt een optimaal comfort. Een warmtepomp werkt op elektriciteit. De bron kan zowel de bodem als de lucht zijn.

Een warmtepomp gebruikt meestal warmte uit de bodem en de buitenlucht. Om die warmte te kunnen verzamelen en verspreiden door de woning, is een pomp nodig. Die wordt aangedreven door elektriciteit of een gasmotor.

Dat werkt zo: grondwater of buitenlucht stroomt langs een vloeistof in de warmtepomp die op lage temperatuur al verdampt. Bij het verdampen neemt die vloeistof warmte op uit de warmtebron.

De pomp drukt vervolgens de vloeistofdamp samen. Daardoor stijgt de druk en neemt de temperatuur nog meer toe. De warmte stroomt vervolgens langs bijvoorbeeld waterleidingen van een verwarmingssysteem, en wordt daaraan afgegeven.

Als de bodem de warmtebron is, pompt de warmtepomp grondwater omhoog. Dan wordt de warmte uit het water gehaald en het afgekoelde water weer teruggepompt. Weer andere warmtepompsystemen hebben een speciale collector op het dak. Ze onttrekken daar warmte aan de buitenlucht.

warmtepomp

Zeer betrouwbaar

Als verwarmingssysteem is een elektrische warmtepomp zeer betrouwbaar. De installatie gaat bijna twee keer zo lang mee als een cv-ketel, namelijk 25 tot dertig jaar, en heeft veel minder onderhoud nodig.

Behalve constante verwarming, kan een warmtepomp in combinatie met LTV in de zomer ook zorgen voor koeling van de woning. Daarbij pompt de installatie het relatief koude grondwater door de vloer- of wandverwarming. Alleen voor het rondpompen van dat water is een beetje elektriciteit nodig. Een warmtepompsysteem is daarmee veruit de zuinigste vorm van koeling.

Micro Wkk  Cv-ketel

Micro Wkk (HRe Ketel)

De Micro Wkk (HRe ketel) is de opvolger van de huidige CV ketel. Het unieke aan dit apparaat? De ketel levert naast verwarming óók elektriciteit!

De Micro Wkk (Hre ketel) is momenteel al verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Het betreft hier een staand model, wat op het eerste gezicht veel weg heeft van een afwasmachine. Dit toestel is zeer interessant voor bedrijven en in sommige gevallen ook voor particulieren.

Hoger gasverbruik

De Micro Wkk zorgt voor een iets hoger gasverbruik als een reguliere CV ketel. Daar in tegen levert het toestel elektriciteit. Deze wordt teruggevoerd aan het elektriciteitsnet, wanneer u meer opwekt dan u verbruikt.

Micro-wkk, ook wel de HRe-ketel genoemd (met de toevoeging e van elektriciteit), is een energiebesparend alternatief voor de huidige standaard voor cv-ketels, de HR-ketel. De HRe-ketel zorgt net als de cv-ketel voor ruimteverwarming en warm tapwater en produceert daarbij elektriciteit. Vandaar ook de term wkk, warmtekrachtkoppeling, het gelijktijdig opwekken van elektriciteit en warmte. Warmtekrachtkoppeling wordt al veel toegepast in grotere systemen, bijvoorbeeld in elektriciteitscentrales of de industrie. Omdat toepassing in huishoudens veel kleiner is spreken we over micro-wkk.

De micro-wkk’s zullen een elektrisch vermogen hebben van circa 1 kW en zullen worden uitgevoerd als combiketel of een ketel in combinatie met een boiler. Een piekbrander zorgt voor pieken in de warmtevraag. Met een micro-wkk kan een consument een deel van zijn elektriciteitsbehoefte invullen. De rest van de benodigde stroom wordt uit het elektriciteitsnet getapt. Als er stroom over is, kan deze worden teruggevoerd in het elektriciteitsnet.

Solar-panel

PV Panelen

Wat zijn PV panelen?

PV panelen (oftewel photo voltage panelen) zijn panelen die zonne-energie omzetten in elektriciteit. Op deze manier worden geen fossiele brandstoffen gebruikt en dat is terug te zien in de energierekening!

Hoe werken zonnepanelen?

Het zonlicht wordt opgevangen door de panelen. Hierbij is de inval van daglicht al voldoende, zelfs wanneer de zon niet schijnt wekken de panelen energie op.
Het zonlicht wordt door de zonnepanelen op het dak omgezet in elektriciteit.
De panelen worden aangesloten op één of meerdere omvormers (inverters) die de zonnestroom omzetten in 230V netspanning.
De opgewekte energie gebruikt u dan direct in uw woning waardoor u minder energie hoeft af te nemen bij het energiebedrijf.

Onderhoud zonnepanelen

Gemiddeld gaan onze zonnepanelen 40 á 50 jaar mee.
De panelen vergen geen onderhoud en zijn bestand tegen storm, regen, sneeuw en alle andere weersomstandigheden.